INOXPA - Čerpání čokolády
INOXPA - Čerpání čokolády
Čerpání čokolády (stejně jako složené čokolády, krémů a kakaové pasty) může být delikátní proces. Z tohoto důvodu je třeba vzít v úvahu řadu faktorů.
Vzhledem k tomu, že viskozita tekutiny může být velmi vysoká, je nezbytné vybrat vhodná pumpička na čokoládu. Doporučujeme používat čerpadla s rotačními písty: kromě toho, že jsou schopna efektivně čerpat produkty s vysokou viskozitou, jsou hygienická a snadno se čistí.
Udržování stálé teploty je velmi důležité. Příliš vysoká teplota může způsobit karamelizaci produktu, zatímco příliš nízká teplota může vést k tuhnutí nebo krystalizaci, což má za následek snížený průtok a odpovídající ztrátu účinnosti a/nebo poškození zařízení. Mohlo by to dokonce způsobit úplné zablokování čerpadla.
Pro udržení teploty čokolády a zabránění jejímu ztuhnutí uvnitř pumpy doporučujeme namontovat topný plášť na přední kryt a/nebo na tělo pumpy.
Čokoláda je abrazivní produkt citlivý na střih se sklonem ke karamelizaci, což znamená, že agresivní čerpání by mohlo poškodit jak produkt, tak jakékoli materiály, které jsou s ním v kontaktu. Z tohoto důvodu doporučujeme nízké pracovní rychlosti, vždy s ohledem na typ čokolády a použitý těsnicí systém.
Obzvláště důležité je zaručit, že se produkt nachází v dobře utěsněném čerpadle. Pro aplikace čerpání čokolády nabízíme různé možnosti (vše v souladu s FDA a EC-1935/2004):
A. Břitové těsnění: nejekonomičtější varianta: maximální pracovní tlak 4 bary. Doporučeno pouze pro velmi tekuté a relativně neabrazivní čokolády, jinak by životnost těsnění mohla být velmi krátká.
b. Břitové těsnění s automatickou nebo ruční maznicí: maximální pracovní tlak 4 bary.
C. Mechanická ucpávka s quench a automatickou nebo ruční maznicí: maximální pracovní tlak 4 bary. Skládá se z jednoduchých mechanických ucpávek (SiC/SiC/Viton) s břitovým těsněním v zadní komoře.
d. Dvojitá mechanická ucpávka s automatickou maznicí: limit maximálního pracovního tlaku závisí na modelu čerpadla.
Maznice je vysoce přesný systém s elektromagnetickým pohonem, který natlakuje komory mechanických ucpávek potravinářským mazivem certifikovaným podle USDAH1.
Průtok mazacího tuku lze upravit podle požadavků mazaného zařízení, potenciálně může trvat až 12 měsíců. Tudíž třecí plochy mechanických ucpávek budou vždy pracovat s čistým mazivem mezi kontaktními povrchy spíše než s čokoládou, která je abrazivní a může karamelizovat, což vede k rychlému opotřebení povrchů.
U nízkotlakých variant (bac) může být namontována buď ruční nebo automatická maznice. Manuální možnost je napájena z baterie a musí být spuštěna a zastavena operátorem. Automatická volba funguje přes externí napájecí zdroj, proto je možné jej propojit přímo s čerpadlem.
U vysokotlaké varianty (d) jsou namontovány pouze automatické maznice. Kromě toho je zahrnut pojistný ventil, který vypouští mazivo z komory, čímž se zabrání jakémukoli poškození v důsledku nadměrného tlaku.